fbpx

Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

+1 -800-456-478-23

// Je medewerkers als human firewall

Phishing simulaties: verhoog het cybersecurity bewustzijn van je medewerkers

In het huidige digitale tijdperk is cybersecurity voor organisaties belangrijker dan ooit. De dreiging van cyberaanvallen neemt nog steeds toe. Phishing-aanvallen zijn een ernstige bedreiging voor bedrijfsgegevens en persoonlijke informatie. Het is cruciaal om het bewustzijn van medewerkers tegen cyberaanvallen te verhogen, gezien geen firewalls dit gevaar kan tegenhouden.

Een menselijke fout is snel gebeurd, zeker wanneer collega’s onvoldoende opgeleid zijn. Phishing simulaties zijn de beste bescherming, omdat ze werknemers in een veilige omgeving leren realistische phishing-pogingen te herkennen. Dit verbetert de veiligheid van uw organisatie.

Fox&Fish Cyberdefense is gespecialiseerd in phishing simulaties en cybersecurity awareness trainingen. Hier bespreken we de voordelen, mogelijkheden, kosten en succesverhalen van onze trainingen.

Neem gerust contact op als je vragen hebt of interesse hebt in phishing simulaties en hoe je je organisatie bewust maakt van meer cyberveilig gedrag.

Vragen? Stuur een e-mail naar [email protected] of via het formulier onderaan de pagina.

Wat zijn phishing simulaties?

Phishing simulaties zijn een essentieel van cyberveiligheid, gericht op het verhogen van bewustzijn en weerbaarheid tegen aanvallen door hackers.

Door collega’s en medewerkers te trainen met gesimuleerde phishing e-mails, leren zij gevaren herkennen en adequaat reageren. Deze praktische aanpak, bekend als phishing training, verbetert hun kennis en vaardigheden aanzienlijk.

Er zijn verschillende geautomatiseerde platformen beschikbaar die zich focussen op deze taak.

Fox&Fish Cyberdefense - Beschermt terwijl u digitaliseert

Hoe werkt een phishing simulatie?

Een phishing simulatie platformen versturen nep-phishing-mails naar collega’s om hun bewustzijn en reactie op mogelijke phishing aanvallen te testen.

Tijdens de (geautomatiseerde) simulatie worden de reacties van medewerkers gevolgd en na afloop ontvangen zij feedback en training over hoe ze phishing pogingen kunnen herkennen en vermijden.

Dit proces biedt waardevolle inzichten in hun voorbereiding op echte aanvallen en verbetert de leerervaring. Uitgestuurde berichten zijn vaak gepersonaliseerd op basis van het niveau van de gebruiker.

Fox&Fish Cyberdefense - Beschermt terwijl u digitaliseert

De Reactie op Echte vs. Gesimuleerde Phishing Mails

Het onderscheid tussen echte en gesimuleerde phishing emails is cruciaal in phishing trainingsprogramma’s. Een echte klik kan ernstige schade veroorzaken, zoals malware, datalekken, of financiële fraude.

Gesimuleerde phishing biedt daarentegen een veilige leeromgeving waarin de ontvanger educatieve feedback ontvangen om phishing in de toekomst te herkennen en te vermijden.

Deze methode benadrukt het belang van continue educatie en stelt organisaties in staat hun cyberveiligheidscultuur te versterken door medewerkers actief bij hun bescherming te betrekken.

6 voordelen van phishing simulaties in je organisatie toe te passen

 1. Bewustwording en educatie:
  Door regelmatig phishing simulaties te houden, ontwikkelt men een cultuur van bewustzijn rond cyberdreigingen. Werknemers leren de tactieken van cybercriminelen herkennen, zijn beter voorbereid en krijgen na elke simulatie feedback om hun kennis in cybersecurity te verbeteren.

 2. Compliance en vertrouwen:
  Bedrijven in bepaalde sectoren moeten aantonen dat ze hun cybersecurity verbeteren. Door regelmatige simulaties voldoen ze aan regelgeving en bouwen ze vertrouwen op bij klanten en partners door proactieve bescherming. Dit vertrouwen is essentieel, omdat klanten in het digitale tijdperk voorkeur geven aan bedrijven die hun data beschermen tegen cyberdreigingen.

 3. Versterken van de bedrijfscultuur rondom cybersecurity:
  Het organiseren van phishing simulaties draagt bij aan het ontwikkelen van een bedrijfscultuur waar cybersecurity een prioriteit is, door medewerkers bewust te maken van cyberdreigingen en hen te leren hoe de organisatie beschermd kan worden. Dit bevordert niet alleen de veiligheid, maar creëert ook een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid.

 4. Verminderen van het risico op datalekken:
  Door regelmatig phishing simulaties in te zetten, verminderen bedrijven het risico op geslaagde cyberincidenten, wat financiële en reputatieschade kan beperken. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op lange termijn.

 5. Identificatie van kwetsbare werknemers:
  Phishing simulaties identificeren ontvangers die extra training nodig hebben, versterken de beveiliging en verhogen de weerbaarheid tegen aanvallen. De resultaten helpen bij het opzetten van educatieve programma’s.

 6. Proactiviteit van medewerkers:
  Medewerkers dragen bij aan de cyberveiligheid door phishingmails te melden, waardoor de organisatie sterker staat tegen bedreigingen. Dit zorgt voor snelle reacties op dreigingen en bewuste medewerkers dragen bij tot de “human firewall”.

Vragen? Stuur een e-mail naar [email protected] of via het formulier onderaan de pagina.

Implementatie van Phishing Simulaties in 6 eenvoudige stappen

Starten met phishing simulaties om de weerbaarheid van je medewerkers op vlak van cybersecurity te verhogen is niet moeilijk.

Bovendien ontzorgen we je bij Fox&Fish Cyberdefense volledig. Hierdoor is er hooguit twee uurtjes tijd van een IT-medewerker nodig om het gehele systeem voor minstens een jaar op te zetten. Geen moeite toch?

 1. De juiste phishing simulatie tool selecteren:
  De eerste stap in het opzetten van een phishing simulatieprogramma is het kiezen van de juiste tool, die past bij de grootte van je organisatie, makkelijk te gebruiken is, en gedetailleerde rapportages biedt. Het is cruciaal dat deze tool flexibel en aanpasbaar is aan de unieke behoeften en risico’s van je organisatie, inclusief de mogelijkheid om diverse soorten phishing berichten te simuleren. Sommige tools zijn AI driven, zoals Phished met zijn Phished Academy. Fox&Fish Cyberdefense is partner van Phished en Outkept, onze favoriete phishing simulatie platformen. We helpen je graag met de juiste, onafhankelijke, keuze. Klik hier voor een uitgebreide vergelijking tussen verschillende phishing simulatie platformen.

   

 2. Communicatie naar de medewerkers:
  Voordat phishing simulaties worden uitgerold, is het belangrijk om effectief te communiceren met medewerkers over het doel en het belang ervan voor de veiligheid van de organisatie. Trainingen met onze ethisch hackers worden aanbevolen om context te bieden, live hacking demo’s te laten zien, en de ernst van phishing te benadrukken. Deze interactieve sessies zorgen ervoor dat de boodschap beter wordt begrepen en onthouden.

   

 3. Keuze van realistische scenario’s en e-mails met een aangepaste moeilijkheidsgraad:
  Het succes van phishing simulaties ligt in het gebruiken van realistische scenario’s, beginnend met eenvoudige om de basislijn van medewerkersbewustzijn en -vaardigheden te meten, en dan de moeilijkheid te verhogen met scenarios die overeenkomen met actuele dreigingen of veelvoorkomende valkuilen in je sector. Het is belangrijk om e-mails in complexiteit te laten variëren, om een breed scala aan vaardigheden te testen en medewerkers uit te dagen en te laten leren.

   

 4. Activeren en uitsturen van de trainings e-mails:
  Selecteer scenario’s, activeer de phishing simulatie tool, en verstuur trainings e-mails met zorgvuldige planning voor maximale effectiviteit. Een aantal tools gaan voor een geautomatiseerde aanpak. We monitoren medewerkers hun prestaties voor inzichten in gedrag en kwetsbaarheden.

   

 5. Dashboards en inzichten:
  Gebruik de dashboards en rapportagetools van je phishing simulatie software om inzichten in medewerkersprestaties te verkrijgen. We analyseren de vatbaarheid voor simulaties en plannen gerichte vervolgtrainingen om de veiligheidscultuur te versterken.

   

 6. Bijsturen moeilijkheidsgraad & frequentie e-mails:
  Het is belangrijk om de complexiteit en frequentie van phishing e-mails aan te passen op basis van de voortgang van de ontvanger, waarbij geavanceerdere scenario’s worden geïntroduceerd zonder overbelasting te veroorzaken. De strategie moet voortdurend worden afgestemd op basis van data om het trainingsprogramma effectief te houden.

Wat zijn de beste phishing simulatie tools?

Bij het kiezen van een phishing simulatie tool is het cruciaal om te kijken wat het beste aansluit bij je organisatie. Fox&Fish Cyberdefense helpt je hierbij.

Belangrijke factoren zijn gebruiksgemak, aanpasbaarheid, gedetailleerde rapporten en kosteneffectiviteit. Een tool met een uitgebreide templatebibliotheek en de mogelijkheid om aangepaste scenario’s te maken is erg waardevol. Hiermee kun je simulaties ontwerpen die actueel, relevant en gericht zijn op de specifieke risico’s voor jouw organisatie.

Onder de bekendste phishing simulatie tools bevinden zich Phished, Outkept, Microsoft Attack Simulator, KnowBe4, GoPhish & HoxHunt.

Belgische phishing simulatie tools: Phished & Outkept

Bij Fox&Fish Cyberdefense geven we de voorkeur aan tools die krachtig, veelzijdig zijn en lokale, actuele nep-e-mails kunnen versturen. Phished en Outkept, beide van Belgische makelij, blinken hierin uit. 

Ze leveren realistische simulaties die goed aansluiten bij de lokale markt en recente gebeurtenissen, wat onze trainingen effectiever maakt. Door scenario’s te gebruiken die resoneren met wat onze medewerkers dagelijks ervaren, wordt de training relevanter en boeiender.

Onze keuze voor Phished (inclusief Phished Academy) en Outkept is gebaseerd op hun vermogen om lokale content te leveren, hun gebruiksgemak en de diepgaande inzichten die ze bieden. 

Deze tools helpen ons gedetailleerde rapporten te maken over hoe werknemers reageren op gesimuleerde phishingaanvallen. Mooi meegenomen is dat Phished AI driven is en zo gepersonaliseerd werkt voor de ontvanger.

Logo Phished - Phishing training & simulatie platform
Logo Outkept - Phishing training & simulatie platform

Vragen? Stuur een e-mail naar [email protected] of via het formulier onderaan de pagina.

Een datagebaseerde aanpak met dashboards & rapportages

In het landschap van cybersecurity zijn dashboards niet alleen hulpmiddelen voor visualisatie, maar essentiële instrumenten die inzicht bieden in de effectiviteit van phishing simulaties binnen je organisatie. Waarom zijn deze dashboards zo belangrijk? Simpel gezegd, ze stellen je in staat om real-time data en trends te observeren, van de algemene klikpercentages tot de specifieke acties van individuele gebruikers. Deze inzichten zijn cruciaal voor het begrijpen van hoe goed je team is voorbereid op echte phishing-aanvallen en waar verbeteringen nodig zijn.

Benchmarks opstellen en voortgang meten

Maar hoe kun je deze inzichten in de praktijk brengen? Ten eerste, door gebruik te maken van gedetailleerde rapporten en analytics, kun je zwakke plekken binnen je team identificeren. Zie je bijvoorbeeld dat een bepaald type phishing-bericht consistent hoge klikpercentages heeft? Dit is een duidelijk signaal dat je medewerkers mogelijk niet vertrouwd zijn met dit specifieke type dreiging, en dat er meer gerichte training nodig is. 

Verder kun je de resultaten van simulaties gebruiken om benchmarkgegevens op te bouwen en de voortgang over tijd te volgen. Zo kun je niet alleen de impact van je trainingen meten, maar ook bepalen welke methoden het meest effectief zijn.

Bijsturen op basis van data om de phishing training doeltreffend te houden

De acties gebaseerd op cybersecurity inzichten omvatten het aanpassen van de moeilijkheidsgraad van simulaties en het bijsturen van scenario’s op basis van verzamelde data. Het is cruciaal om een balans te vinden in de uitdaging van simulaties om gebruikers niet te ontmoedigen en specifieke trainingen te ontwikkelen voor afdelingen die vatbaarder zijn voor bepaalde aanvallen, om zo de weerbaarheid te verhogen.

Onze experts van Fox&Fish Cyberdefense duiken regelmatig met je in de dashboards om samen de nodige bijsturingen in de phishing trainingen te doen.

Hoeveel kost een phishing simulatie tool?

Bij het overwegen van een phishing simulatie tool, variëren de kosten afhankelijk van de organisatiegrootte, complexiteit van simulaties, en rapportagefuncties. Prijsmodellen lopen uiteen van basis voor kleine KMO’s tot op maat gemaakte oplossingen voor grote corporates, met sommige tools die prijzen per gebruiker per jaar hanteren en andere die een vaste prijs voor het platform vragen.

De Belgische tool Phished beschikt ook over een waardevol e-learning platform vol waardevolle content & tips, de Phished Academy, dat inbegrepen is in de prijs.

Een richtprijs

Voor een gemiddelde KMO reken je best tussen de 35 euro en 50 euro per medewerker (e-mailadres) per jaar, voor één jaar lang phishing training. Stuur ons een bericht voor een vrijblijvende offerte op maat.

Weet dat in combinatie met cybersecurity awareness trainingen met je medewerkers op kantoor, deze opleidingstrajecten mogelijk in aanmerking komen tot 45% subsidies van de KMO Portefeuille

Plan een vrijblijvend gesprek in om de mogelijkheden te bespreken.

Een kost, of een opbrengst?

Naast de aanschafkosten van phishing simulatie tools is het cruciaal om de potentiële ROI in overweging te nemen. Effectieve phishing simulaties beschermen bedrijven tegen financiële en reputatieschade door succesvolle phishingaanvallen. Denk maar aan de kost van een geslaagde ransomware aanval die het bedrijf weken lang lam legt. 

Het trainen van gebruikers om phishing te herkennen voorkomt diefstal van data en beveiligingsincidenten, wat het lastig maakt de definitieve kosten van zulke tools te bepalen zonder rekening te houden met de bredere context van cybersecurity en schadebeperking.

Vraag een demo, extra uitleg of offerte op maat aan via [email protected] of via het formulier onderaan de pagina.

Succesverhalen van phishing simulaties bij Fox&Fish Cyberdefense

Bij Fox&Fish Cyberdefense zijn we trots op de impact die onze phishing simulaties met tools zoals Phished en Outkept hebben gehad op diverse instellingen, waaronder gerenommeerde namen zoals de gemeenten Willebroek en Mol, en het vooraanstaande bouwbedrijf Van Hout. 

Door onze deskundige aanpak, waarbij we de nadruk leggen op ontzorging, praktijkgerichte training, en nauwgezette opvolging, hebben we deze organisaties kunnen transformeren tot bastions van cyberweerbaarheid.

Combinatie met cyberveiligheid bewustmakingssessies

Onze aanpak combineert praktijkgerichte trainingen met phishing simulaties, wat aanzienlijk bijdraagt aan het verhogen van cyberbewustzijn en het creëren van een “human firewall”. In gemeente Herselt leidde dit tot een tevredenheidsscore van 95%, terwijl in Westerlo een initiële phishing-test het bewustzijn scherp stelde, waarna verdere training het aantal succesvolle phishing-pogingen drastisch verminderde.

Medewerkers als ambassadeurs

Bouwbedrijf Beneens illustreert eveneens de doeltreffendheid van onze methodologie. Hier zorgde een ethisch hacker voor een grote mentaliteitswijziging door de combinatie van een phishing oefening en een opleiding met hacking demo.

Dit leidde tot een directe vraag van medewerkers voor meer cybersecurity maatregelen en transformeerde hen in actieve pleitbezorgers van cyberveiligheid, zowel op het werk als thuis.

Een cultuur van cyberveiligheid

Deze succesverhalen benadrukken de essentiële rol van Fox&Fish Cyberdefense in het niet alleen verbeteren van de cybersecurity van organisaties, maar ook in het empoweren van individuen om de frontlinie van cyberverdediging te vormen.

Onze benadering is gericht op het ontzorgen van bedrijven door een compleet pakket aan te bieden: van bewustmakings- en trainingssessies tot op maat gemaakte phishing simulaties en diepgaande analyses.

Door samen te werken met ons, versterk je niet alleen je digitale beveiliging, maar bouw je ook aan een cultuur waarin cybersecurity als een gedeelde verantwoordelijkheid wordt gezien.

Conclusie: the human firewall, samen sterk.

Phishing simulaties zijn cruciaal voor cybersecurity training binnen kleine en grote bedrijven.

Ze helpen bij het verhogen van bewustzijn en collectieve weerbaarheid tegen cyberdreigingen door medewerkers praktische ervaring te geven in het herkennen van phishingaanvallen.

Een zorgvuldige implementatie en voortdurende evaluatie maken deze simulaties een waardevolle investering in de veiligheid van personeel en organisatie. Het succes van deze programma’s onderstreept het belang van continue cybersecurity educatie en het empoweren van medewerkers, wat leidt tot een sterkere verdediging en een veiligheidsbewuste bedrijfscultuur.

Weet dat in combinatie met cybersecurity awareness trainingen met je medewerkers op kantoor, deze opleidingstrajecten mogelijk in aanmerking komen tot 45% subsidies van de KMO Portefeuille.

Contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden te bespreken.

Verbeter vandaag nog de veiligheid van de inbox in je bedrijf. Vraag een demo of proefperiode aan bij onze ethische hackers van de bekendste platformen zoals Phished en Outkept en verminder de kans op een menselijke fout.

Vraag een demo, extra uitleg of offerte op maat aan via [email protected] of via het formulier onderaan de pagina.

// Phishing simulaties: the human firewall in jouw organisatie?

Contacteer ons

Laat uw gegevens achter en wij contacteren u voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.