Onze 9 favoriete leesboeken over cyberveiligheid
Met de vakantieperiode voor de deur delen we graag onze favoriete, en toegankelijke, boeken over cyberveiligheid (in de brede zin van het woord).
Veel leesplezier! Laat ons gerust weten welke uw favoriete titel is.
Onze favorieten
Het is oorlog maar niemand die het ziet
Huib Modderkolk (1982) is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. In talkshows vertelt hij op verhelderende wijze over geheime diensten en digitalisering. Hij won de prestigieuze journalistieke prijzen De Tegel (2016) en De Loep (2018 en 2020). Het is oorlog maar niemand die het ziet stond op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs en voor de Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2019.
Auteur: Huib Modderkolk
Taal: Nederlands
Beoordeling op Goodreads: 4,28/5
Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin's Most Dangerous Hackers
Sandworm is een boek geschreven door Amerikaans onderzoeksjournalist Andy Greenberg. Het boek brengt de verschillende hacking-aanvallen van Rusland in kaart die het afgelopen jaren, succesvol, uitvoerde in Europa en de Verenigde staten. Het boek geeft een goede inkijk in de strategie die het Kremlin hanteert op cybervlak.
Auteur: Andy Greenberg
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,36/5
This Is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race
Dit boek is niet alleen New York Times bestseller, maar heeft ook verschillende prijzengewonnen. Het jarenlange onderzoekswerk van journaliste Nicole Perlroth resulteert in een +500 pagina’s dik boek over de zwarte markt van zogenaamde zero days (bugs die niet gekend zijn). Blijkt dat verschillende overheden een dubbele rol spelen. Leest als een thriller.
Auteur: Nicole Perlroth
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,37/5
Cult of the Dead Cow: How the Original Hacking Supergroup Might Just Save the World
De Cult of the Dead Cow is één van de oudste hackersgroeperingen die er bestaat. Reeds in 1995 brachten zij hacking tools zoals Back Orifice op de markt om eenvoudig een Windows 95 machine over te nemen. Hun doel? Microsoft dwingen om security meer serieuzer te nemen in hun producten.
Auteur: Jospeh Menn
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 3,75/5
Countdown to Zero Day: Stuxnet and the Launch of the World's First Digital Weapon
Kim Zetter is cybersecurity journalist en brengt het verhaal in kaart hoe de Verenigde Staten samen met Israel de eerste echte cyberaanval hebben uitgevoerd met fysieke impact. Het doelwit? Een nuclaire faciliteit van Iran.
Auteur: Kim Zetter
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,16/5
Moet je ook lezen
American Kingpin: The Epic Hunt for the Criminal Mastermind Behind the Silk Road
Dit boek vertelt het verhaal van Ross Ulbricht, de oprichter en beheerder van de bekendste website op the dark web: The Silk Road. Het boek vertelt het ontstaan, de opkomst, en de uiteindelijke arrestatie. Leest als een thriller. Ideaal voor aan het zwembad!
Auteur: Nick Bilton
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,38/5
The Mastermind: Drugs. Empire. Murder. Betrayal.
Dit boek vertelt het verhaal van Paul Le Roux, één van de grootste online maffiabazen die het internet gekend heeft. Wereldwijde drugshandel, afpersing, moord, omkoping, … . Dit boek vertelt het straffe verhaal van één van de grootste internetmisdadigers die jarenlang kat&muis speelde met de DEA.
Auteur: Evan Ratliff
Taal: Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,04/5
Ook de moeite waard
Wij zijn Bellingcat
In 2014 kwam aan het licht dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17. Deze schokkende onthulling werd niet gedaan door een inlichtingenorganisatie of traditionele nieuwsmedia, maar door burgerjournalisten van Bellingcat, het online onderzoekscollectief dat de manier waarop we denken over nieuws voorgoed veranderde. Dit boek gaat over hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden, op basis van “open source intelligence”. Aanrader.
Auteur: Eliot Higging
Taal: Nederlands & Engels
Beoordeling op Goodreads: 4,13/5
Ik weet wie je bent en wat je doet. Hoe we onze privacy verliezen en wat je daaraan kan doen
We maken vandaag allemaal gebruik van het internet, voor zeer uiteenlopende redenen. Dat je gemakshalve snel op ‘cookies accepteren’ klikt of de ‘terms & condition’ aanvaardt zonder die te lezen is een evidentie geworden. Maar wat zet je daarmee eigenlijk in gang? In Ik weet wie je bent en wat je doet neemt privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert je mee achter de martphoneschermen. Waar bedrijven je gretig en stiekem volgen, en de overheid je bespioneert. Of WhatsApp je écht afluistert? Je komt het te weten in dit boek.
Auteur: Matthias Dobbelaere-Welvaert
Taal: Nederlands
Beoordeling op Goodreads: 4,10/5